Bútorfestés

Ecset kisokos – Milyen ecsetet használj krétafestékekhez

Vintimage.hu_ecsethasznalat_kisokos_borito

A vizesbázisú és oldószeres festékek sokfélesége miatt egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy milyen eszközökkel dolgozol. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen típusú ecseteket használj a krétafestékekhez. Olvasd további cikkeinket is a témában, hogy a lakkokhoz, waxokhoz és dekorfestékekhez való ecseteket és eszközöket is megismerhesd

Az oldószeres zománc festékek térhódításának vége. Szinte senki nem akar zománc festékkel festeni, hiszen környezetterhelő, az oldószeres változata kellemetlen szagú, ráadásul lassan szárad és ugyanennek a barátságos, babaratá verziója pedig hamar szárad, különösen könnyen kezelhető, amatőr barát. De milyen eszközökkel dolgozz? Nézzük

Milyen ecsetet használjak krétafestékhez?

A legfontosabb ismérve a jó krétafestő ecsetnek:

  1. Vizesbázisú festékekhez ajánlják
  2. Semmi állati eredetű nincs benne, tehát nem lószőr, nem mókusszőr
  3. Mindig szintetikus sörtéből készül
  4. Mindig könnyen mosható sima tisztítószeres vízzel
  5. Az ecset 1/3-át belemártva a festékbe, nem csöppen róla a festék és elkenhető a felületeden

Nézzük meg közelebbről, mik felelnek meg ezen kritériumoknak:

Nálunk megtalálod az összes típusú krétafestékhez való legjobb ecseteket, mivel több éve azon dolgozunk, hogy az 5 fős workshopon, de a 200 fős bútorfestő csapatépítő tréningjeinken is mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb ecsetet. Ezért a krétafestékekhez való ecseteket két nagy csoportba osztottuk:

  1. Lapos ecsetek, melyek sík felületekhez valók
  2. Kör ecsetek, amik díszített, 3D mintázott, kazettás bútorokra tökéletesek.

Lapos krétafestő ecsetek, melyek sík felületekhez valók

Vintimage.hu_szintetikus_ecset_1-es_2cm-es, krétafestékhez_bőszEcset

BőszEcset szintetikus krétafestő ecset, 2 cm-es

A BőszEcset termékeit 2 féle méretben ajánljuk. Azért látod világosabbnak az 1/3-ánál, mert eddig kell belemártanod a festékbe az ecsetet, nem kell letörölnöd a bödönöd szélén, így az nem szárad oda. Az ecsetre kerülő mennyiséget bátran, masszív ecsetvonásokkal elkenheted a felületen.

BoszEcset-11/2 ecset-szintetikus-kretafestek-ecset

BőszEcset szintetikus krétafestő ecset, 4cm

A nagyobb ecsetet szélesebb felületekre is kényelmesen használhatod. A Pentart lágy dekorfesték 230 ml-es, Autentico 125 ml-es, HARZO összes festéke, valamint a legtöbb krétafesték dobozába belefér, így nem kell kitöltened, hogy használni tudd. A fehér jelölést itt is azért látod az ecset elején, mert eddig kell beledugnod a festékbe az ecsetet. Nem kell lehúznod a bödön szélén, csak kend el a rákerülő festéket a felületeden. Ha sűrűnek találod a festéket, akkor nyugodtan spricceld meg vízzel az ecsetet.

Vintimage.hu_körecset_szintetikus_3cm_krétafestékhez

BőszEcset szintetikus körecset struktúráltabb minták festéséhez

A körecset egy sokrétű eszköz, melyet fafaragások és struktúráltabb, díszített, esetleg 3D stencilezett bútorok festésére használunk. Az ecset fehér színnel jelölt részére vegyünk fel krétafestéket, vagy bármilyen vízes bázisú festéket és oszlassuk el a felületen körkörös mozdulatokkal. A fém foglalatra markolj rá nyugodtan, masszív ecsetvonásokkal dolgozz.

Pentart-szintetikus-korecset-kretafestekhez-vintimage

Pentart körecset krétafestékhez

A Pentart speciális körecseteit bátran használhatod szinte bármilyen felülethez. Szeretünk vele dolgozni, mert puha, mégis sűrű sörtéjű ecset, könnyen tisztítható. Körkörös mozdulatokra, egy-egy díszítettebb felület, vagy kazettás felület egyszerű átvonó festésére is kiváló. Hosszútávra érdemes beruházni egy ilyen ecsetre, ha sokszor akarsz bútort festeni, mert nagyon fogod szeretni.

Pentart-döntött-szintetikus-krétafesték-ecset

Pentart ferde laposecset krétafestékhez, 3,5cm

A lapos és ferde krétafestő ecsetek jelentősége, hogy akkor is kényelmesen tudsz vele dolgozni, ha döntött felületet szeretnél festeni. Ha egy bútort nem fektetsz le, hanem szemből, álló felületként szeretnéd festeni, akkor a beugró részére alkalmas lesz ez az ecset, hisz hegyesebb, kiemelkedő végével elérsz pontosan olyan részeket, amiket más ecsetekkel nem érnél el. Ez az ecset alkalmas arra, hogy pontos sarkokat fess vele, de gyönyörűen tudsz vele ombrézni is, ha két színt veszel fel egymás mellé az ecsetre.

BőszEcset-wax-ecset-szaraz-ecset-technika

Mix sörtéjű ecset száraz ecset technikához, antikoláshoz

A BőszEcset mix sörtéjű ecsete kevert szálas, szintetikus és állati szőr keveréke, a sörték hegye szétválik, így tud pontatlan mintát létrehozni a felületen, ami számunkra nagyon előnyös abban az esetben, ha antikolni akarjuk a felületet. Vegyél fel az ecset elejére, kb. fél miliméternyi festéket, majd töröld le egy rongyon, vagy papírtörlőn és a bútoraid élén antikold vele a felületet. A metál waxokkal történő antikolásra is alkalmas.

Az ecsetek elnevezésére kattintva eléred webáruházunkban az ecseteket, ott bővebbb leírást is találsz róluk. Következő cikkünkben a hengerekkel, sorozatunk többi részében pedig a mix sörtéjű, lakkozó ecsetekkel, waxoló ecsetekkel ismerkedhetsz meg. Tarts velünk, hogy az alkotás igazi örömforrás legyen, gazdaságos, precíz kivitelben.

Kapcsolódó cikkek