Csapatépítés

Csapatokat változtat a Bútorfestő csapatépítő tréning

Vintimage - Rólunk 06

A Vintimage társadalmi vállalkozás alapításakor az volt a cél, hogy bármilyen keret között csoportdinamikai hatásokat érjünk el. Ha egy csapat működésére gondoltam, az jutott eszembe, hogy ha valami működik, akkor az valami alapján létrejött és valami mozgatja. Ha a mozgatórugói berozsdásodtak, vagy nincs meg minden fogaskereke, azon egy innovatív módszerrel tudunk segíteni. Így jött a Vintimage alapötlete is, hogy egy működő, meglévő dologból innovációval még jobbat hozzunk létre. Azaz Vintage Image elven működjünk – legyen szó elhasznált bútorról, vállalati csapatokról, gyerekotthonban élő gyerekek csoportjáról, önkéntesekről, stb.

Vintimage.hu_csapatépítés_tréning_butorfestesÍgy van ez a bútoroknál is, úgy, mint a gyerekeknél, vagy egy vállalati csapatnál. Közös ügyekért dolgozhatunk, de a hétköznapokban nem mindig látjuk a fától az erdőt, nem mindig értjük, miért nem működik az, ami működött fél éve. Miért kell többletenergiát belefektetnünk a kollégák együttműködésébe. Ezért is érdekes, hogy egy vállalat, aki bútorfestő csapatépítő tréningen vesz részt velünk, milyen céllal hívja életre a programot, hisz nem mindegy, milyen hatást ér el a közös munka.

Tapasztalataink szerint 5 féle hatásmechanizmust indítunk el a bútorfestő csapatépítő tréningeken

  1. Kommunikációs minták felismertetése, tudatosítása egy-egy bútorok újjávarázsolása közben
  2. Problémamegoldó mechanizmusok, minták tudatosítása a bútorok újjávarázsolása közben
  3. A csapatépítésünkön nem csak lefestjük a bútorokat, hanem tematikus programként különféle titkos szereplői is vannak egy-egy bútorfestő csapatnak. Az elmélyült konfliktusokat hozzuk felszínre, konfliktusháromszöget, szerepeket tudatosítunk és változtatunk a bútorok újjávarázsolása során.
  4. Döntéshozatali folyamatokra, mintákra hívjuk fel a figyelmet és tudatosítjuk ezeket, miközben a kollégák létrehoznak közösen valami újat… Amiről nem mindegy, kié lesz, hogy fog újrahasznosulni, mi történik vele a jövőben.
  5. Az Együttműködési készség fejlesztése két síkon történik a csapatépítőinken. A kollégák 2-3 fős csapatokban dolgoznak, egymásra és egymás ötleteire, véleményére koncentrálva. A közös döntés, hogy milyen színű bútort, milyen technikával készítenek el, mi lehet az előtörténete a bútornak, mi lesz a sorsa – A tréningvezető koordinálásával és technikai oktatásával varázsolják át a bútorokat –  számos készséget, kompetenciát hoz felszínre. Úgy vélem,  informális keretek között mindezek hatékonyabban kerülnek előtérbe, mint formális, munkahelyi körülmények között, vagyis azt tapasztalom a tréningeken, hogy rövidebb idő alatt tárulnak elénk a látens folyamatok.

De miért pont egy bútorfestő tréning hozná meg azt az eredményt, amit egy koncentrált, az adott problémára kihegyezett csapatépítő tréning talán nem hoz meg?

Vintimage.hu_csapatépítés_butorfestesA viselkedésünk tudatos része a jéghegy csúcsa, minden, ami alatta van, tudattalanul működik. Ez a gyakorlatban a következők szerint néz ki: Tapasztalom és látom, hogy az automatizált, teljesítendő feladatok közben olyan viselkedési mintákat mozgósítunk, melyek a személyiségünk részei, így nem figyeljük őket. A munkahelyi körülményeink között is számos olyan váratlan helyzet van, melyben kevésbé használt kompetenciákat mozgósítunk. Ilyen új terület a bútorfestés is, mely általában extrém tevékenység, így teljesen új helyzetet, új skilleket, új körülményeket teremt. Vagyis  olyan megoldandó helyzetbe csöppennek a kollégák, mely nem tekinthető általánosnak, vagyis nem oldható meg rutinból. Rutintevékenységek során rendre rutinból oldunk meg feladatokat, viszont a rutin megöli a kreativitást. Mindenki felpezsdül egy ilyen tevékenységtől, ami kihívások elé állítja, látható eredményeket hoz, tapasztalható változást idéz elő. És a bútor újjászületése közben a fent nevezett hatásmehcanizmusok hatványozottan jönnek elő a csapat munkája során. Erre reagálhatunk együttesen, a Vintimage és a vállalat dolgozói.

Egyedi körülményeket teremtünk a csapatépítő tréningeken és a vállalat igényeire és csapatszükségletekre reagálunk a Vintimage programokkal. Ezért nem létezik két egyforma bútorfestő tréning és két egyforma eredmény sem. Mindig “egyénre” szabott koncepció alapján dolgozunk.

Kérdezz tőlünk, találkozz velünk, tervezzük meg együtt a folyamatot, melyben beindíthatjuk a várt csoportdinamikai mechanizmusokat.

Lépj velünk kapcsolatba itt

Kapcsolódó cikkek