Falfestés

10 tuti tipp dekorfal festéshez

10 tuti tipp dekor falfestéshez. Vintimage.hu

Ha 2021-ben nem találkoztál kókler szakemberrel, akkor nem Magyarországon élsz, vagy nem újítottál fel semmit. Mi, sajnos, nagyon sokszor találkozunk a kivitelezésben olyan szakemberrel, aki nem végzi jól a munkáját. Jelen cikkünket az az elköteleződés szülte, hogy saját magad is ki tudd alakítani a falaidat otthon. Találsz itt 10 tuti tippet, hogy érhetsz el a legjobb eredményt bármilyen falon. Nézzük:

1. Portalanítsd a falat

Nagyon sok esetben több éves pormennyiség ül egy falon. Ha nincs ipari porszívód, akkor egy seprű, vagy egy nedvesebb rongy is megteszi. Egyébként a következő lépést azért tartsd be, mert úgy a poros felületen is simán megtapad majd a festéked és gyönyörű falakat festhetsz majd.

2. Alapozz festés előtt

Minden esetben használj alapozót, ha falfestésbe kezdesz. Ha színre fested a falad (Nem tapétázott, hanem sima festett falfelület) akkor egy diszperziós mélyalapozót javaslunk. Mi két terméket javaslunk számodra, ami garantálja, hogy nem válik vissza a festéked, nem fog darabokban hullani a faladról:

HARZO Diszperziós mélyalapozó a falfelület színóképességének csökkentésére szolgál, a vakolat megerősítésére, valamint foltjavítás után a homogén alap kialakítására. Diszperziós festékek, valamint a HARZO3 struktúr anyag, a Harzo 3 Loft beton és a HARZO kristály glettek felvitele előtt javasoljuk. Kültéren és beltéren is használhatod. Feladata, hogy behatoljon a falfelületbe, megszilárdítja azok felső rétegét, így csökkenti az anyagszükségletet. Valamint meggátolja a foltosodást. Alkalmazható beton, habarcs, vagy eternit felületen. A diszperziós mélyalapozókat minden esetben hígítani kell. Minimum 1:1 arányban.

A Casati Joly Fix mélyalapozója egy környezetbarát alapozó. Minimum 1:4 arányban hígítandó, de 1:10 arányig hígíthatod. Annyira profi cucc, hogy 1:10 arányban is olyan hatékony, mint a legtöbb mélyalapozó 1:1 arányú hígításban. Egységes alapot képez, így a felület szívóképessége csökken, azaz kevesebb falfestéket kell majd használnod és sokkal egységesebb felületet tudsz majd kialakítani rajta. Ezt az alapozót javasoljuk minden esetben, ha festés előtt állsz.

A Casati Decorfondo alapozót glettelt felületek alapozójaként javasoljuk. Akár sima vakolt felületre is felviheted egy hengerrel. Ez az alap minden glettanyagot elbír, imádni fogod. Ha bármilyen strutúrált dekorfalat szeretnél kialakítani, akkor bátran használd előtte. Hígítás nélkül. Ajánljuk a Casati két különféle krémes glettje alá, a Marmorino és a Tintoretto glettekhez. Loggia termékek közül pedig javasoljuk a szuper beton hatású falfelület glettet, a Loggia Volare dekorglettet és a Loggia Infinito dekorglettet.

3. Maszkolj

Sokan nem szeretik a maszkoló szalag használatát, pedig sok “festő balesettől” megkíméled magad, ha a festendő felületet körbe maszkolod. Ha szenzitív a falad és óvni szeretnéd, akkor használhatsz szenzitív maszkoló szalagot, viszont egy egyszerű mozdulattal el tudod tűntetni a nagyon sok ragasztót róla. Mielőtt a falra raknád, a ruhádra ragaszd rá, így amikor feltéped, számos szöszt is húz magával, így kicsit gyengíteni tudod a felületét, azaz nem fogja visszaszedni a faladat.

4. Takarófólia

Bármilyen kis falszakaszon is dolgozol, nagyon könnyű lesz feltakarítani, ha az előkészítésre szánsz sok időt. A festés részét így már csak élvezned kell. Mi ezt a fóliát javasoljuk, ami 20 nm-en segít kibontakozni, vagyis tisztán tartani a felületeidet.

5. Fess valami szabálytalant, de gyönyörűt

Ha nem színre festenél, hanem valamilen dekor metál, vagy selyemfényt raknál a falra, akkor egy nagyon egyszerű módszert javaslunk. Használd a Casati Cyberluxot. Bármilyen vízbázisú festékkel színre keverheted. Szórhatsz bele csillámot, elkeverhetsz benne flittert, glittert is. Egy egyszerű ecsettel húzd végig a falon és a Marmorinotools Felhő eszközével simítsd el az effekt festéket kedvedre. Varázslatos felületeket alakíthatsz ki vele.

6. Gyöngyház, arany, vagy ezüst

Használd a HARZO Dekor festékét. Bármilyen csillámot, arany port, vagy ezüst port belekeverhetsz. Az eredmény magáért beszél majd. Pacsmagoló mozdulatokkal vidd fel arra a felületre, amit előtte egy HARZO Kontakt festékkel lefestettél. Egy kvarchomok tartalmú csodaszer, amit bármilyen színnel felvihetsz. Nézd meg a galéria fotók között, milyen szép felületet tudsz vele kialakítani.

7. Használj fallazúrt

Bármilyen sima falfelületet fel tudsz dobni egy kis fallazúrral. Színezhető bármilyen krétafestékkel, vagy vízes bázisú festékkel, ezért egy kevés kell bele a kedvenc színedből. Akár színező pasztával, akár festékkel, vagy csillámporral, vagy bármivel is színezhető. Ha ombre hatású falat szeretnél festeni, akkor mindenképpen a HARZO fallazúrt javasoljuk. Fogj egy szivacsot. Vegyél fel rá két színű fallazúrt és készíts vele átmeneteket.

8. Használj szivacsot faldíszítésre

Sok-sok kreatív falunk alakul ki egy-egy jó szivaccsal. Használj speciális Marmorinotools eszközöket. Fallazúr felviteléhez speciális szivacsot javaslunk. Ha koptatni akarsz a falfelületről, akkor félhold szivacsal dolgozz.

9. Használj felhőt a Dekor effekt festékekhez

A Felhő egy simító eszköz, amit tudsz használni a Cyberlux és Samsara anyaghoz is. Vidd fel ezeket az effekt festékeket a faladra 20 cm-es darabokban, majd kezdd el kedvedre dörzsölni ezzel az eszközzel. Csodálatos felületet fogsz kapni.

10. Stencilezz effekt festékkel

A HARZO decor és a Casati Cyberlux festékei is alkalmasak arra, hogy stencilezz velük. Válassz fali stenciljeink közül és hozz létre a falon gyönyörű mintákat.

Használd tippjeinket, fess valami varázslatosat. Ha az anyagokat közelebbről megismernéd, jelentkezz termékbemutató workshopjainkra, vagy gyere el dekor falfestő workshopjainkra. Ha ránk bíznád a kivitelezést, írj nekünk, hívj minket!

Kapcsolódó cikkek