Csempe felújítás, Falfestés

Dekorfal kültéri csempére, bontás nélkül

Vintimage_fal_étterem_felújítás_csempe_bontás_nnélkül

Jó kihívás és kreatív energia, amikor nem csak egy falfelületet kell kialakítanom, hanem kérdés az is, milyen felületre kell azt strapabíró dekorfalként megvalósítanom. Egy étterem küső csempe burkolatát alakítottam, gletteltem és falaztam át egy modern dekorfallá. Erről hoztam a szokásos leírást, ha magad valósítanád meg, plusz információkat a dekorfal kivitelezéshez. “A művészet az a munka, amelynek során nincs jó válasz – mégis megéri venni a fáradságot, és elindulni az úton. Egyesek billentyűzettel, vagy ecsettel, mások a tetteikkel teremtik meg a művészetüket. Többnyire azért csináljuk, amit csinálunk, mert megadjuk magunkat egy rutinnak és bízunk benne, hogy van esélyünk változást hozni a világba. Csináljuk, noha nincsenek garanciák, csak az alkotás folyamata van, amely mellett elköteleztük magunkat.”

Újhartyánban fantasztikus éttermet nyitottak a megbízóim, akik arra kértek, hogy a közös színvilágot megtalálva bontás nélkül, csempére alakítsak ki dekorfalat, harmonizálva a belső terekkel. A türkiz, mélyzöld, arany kombinációját találtuk a legmegfelelőbbnek, hogy a belső terek kialakításával párhuzamosan, egyedi dekorfalat kapjunk, ami UV álló és időjárás álló. Nézzük a csempefelújítás lépéseit és rétegrendjeit. Hogyan álltunk neki.

Bontás nélküli csempefelújítás lépései

  1. Alapos takarítás. Külső területen magasnyomású mosóval dolgozunk. Van graffity eltávolító magasnyomású folyadék, mi azt használtuk. Így biztos eredményt értünk el a takarításban. Mivel a felületünk egy 10-12 éves csempefelület, ami egy autópálya mellett, az időjárási viszonyoknak eléggé kitett fal, ezért alapos tisztításnak vetettük alá. Minden esetben, ha csempére dolgoztok – legyen az fürdőszoba, vagy akár konyhai csempe, fontos a takarítás.
  2. Száradás. Áprilisi projektünk idején már elég jó idő volt ahhoz, hogy 2-3 óra múlva elkezdjük a tapadóhiddal való dolgozást.

Hordképes felület kialakítása tapadóhíddal

Csempeglettelés során, fürdőszoba esetén nem használok tapadóhídat, mert a csempeglett alapvetően tartalmaz tapadóhidat. Ebbben az esetben mégis használtam két komponensű HARZO T-16-ot. A tapadóhíd feladata, hogy hordképes felületet alakítson ki az alapfelület és az új festékréteg, csempe, vagy glettanyag között. A kétkomponensű változat felhordásával az volt a cél, hogy akkor sem sérüljön az új felület, ha az épület alulról kap vízet, vagy fagyás éri, vagy bármilyen környezeti behatás. A két komponensű tapadóhíd felhordása után 2 óra száradási időt vártunk.

Csempeglettelés rétegrendjei

  1. A tisztított felületre 2 komponendű HARZO T16 került.
  2. HARZO CSempeglett dryvit hálóval. Ez az első réteg. Ha fürdőszobában dolgozom, akkor csak ez a réteg kerül fel, nem teszek al á tapadóhídat. A dryvit hálót belehelyezem a felkent csempeglettre és eldogozom a glettvasammal.
  3. Másodolás csempeglettel. A kiemelkedő dryvit háló részeket újraglettelem, elsimítom. Simító glettelésnek is nevezhetjük ezt a réteget, hisz az a feladata, hogy létrehozzon egy olyan alapfelületet, amire később akármilyen vágyott falat létre tudunk hozni. Mindegyik réteg után 5-6 óra száradási időt vártam. Ekkora felületen (60nm) 20 nm/réteg megvalósítása tervezhető.

Dekor glettelés, stencilezés és díszítés

A dekor glettelést az előző két réteg glettanyag után rögzítettük a falon, az alapstruktúrát kialakítva a falon. Stencileztük csempeglettel, a megfelelő mintázat kialakítása miatt. Itt szintező lézert és függő ónt is használtunk a pontos mintázat kialakítához. A következő fázis a fallazúr első réteges átdolgozása volt.

A HARZO Fallazúrt türkiz, zöld és sárga színekkel kevertük, így alakítottuk ki a felületeket.

Fallazúr – impregnál és díszít

A HARZO fallazúrral dolgoztam második és harmadik rétegben is. Három féle színt használtam. A fallazúr sajátossága, hogy 30% vízes bázisú festékkel, akár színezővel színezve olyan árnyalatot biztosít, mint maga a festék.

A felületet egy UV álló protekt anyaggal zártuk, ami a lazúr, lakk funkciójának is megfelel. Így gyönyörű és időjárás álló falakat kaptunk.

Ha készíttetnél velem egy dekorfalat, kívülre-belülre, bontás nélküli fürdőszoba felújításra vágysz, keress bizalommal. Ha megtanulnád a falfestés és csempefelújítás innovatív formáját, jelentkezz tanfolyamaimra. Szeretetettel várlak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük