Képtranszfer bútorfestés

képtranszferálás bútorra

Névtelen Terv 12
Vintimage.hu_képtranszfer_butorfestes_carla_gerard

Amikor egy kompozíció fejben megszületik – legyen szó bútorról, festményről, bármilyen alkotásról – idő kell, hogy életre keljen. Nálunk egy bútoron 5 festmény karöltve öleli körbe a 4000 Ft-ért vásárolt éjjeli szekrénykét.

A festményeket úgy illesztettük egymáshoz, hogy a képeken festett föld, mező, talaj kb. folytatólagos legyen. Így az egyik kép feljebb, a másik pedig lejjebb került egymás mellé a bútorunkon. Ezt láthatjátok a jobb oldali fotónkon. Mivel egymás mellé ragasztottuk a képeket, ezért a visszacsiszolás után így nézett ki a bútorunk. Kb. 6-7 réteg papírt vízes újbeggyel, vagy – én ezt szoktam – melegvízes kesztyűvel, aminek van gumis része az újjain, esetleg vízes tenyérrel csiszolom vissza a bútoron.

Hogyan készül egy képtranszfer bútor?

Mit használtunk a képtranszferáláshoz és bútorfestéshez:

 1. Jófogás 4.000 Ft/db áron éjjeli szekrény. (Egy még várja az új ruháját  műhelyében)
 2. Karla Geratd 5 festményét lézernyomtatóval A/3-as méretben nyomtattuk. használtunk a ragasztásos transzferhez, de előtte….
 3. Vintimage.hu_keptrnaszfer_butorfestes_elotteEgy 30 évig dohányfüstben érlelt kisbútorkáról van szó. Csiszoláskor felszabadítottuk belőle az – orrunknak is kellemes – okkersárga dohányfüstöt, majd ecet-citromsav keverékével kártevőket is irtottuk benne. Kétszer ismételtük a folyamatot.
 4. A fában lévő tanninok és csersavak olykor kiszabadulnak a krétafesték hatására, ezt hívjuk átvérzésnek. Az Autentico Primer alapozójával fesd át a bútorod kezdésnek. Ezzel megakadályozod a taninok-csersavak átvérzését a bútoron, ráadásul egy tapadóhidat is képez a felületen.
 5. Vintimage.hu_keptranszfer_butorfestes_elotte_6Az Autentico Primerje alkalmas arra, hogy fehér alapot csináljon a bútornak, ami pont a lézernyomtatott képek alá szükséges.
 6. Ezután jön a csoda: Az Autentico Media-Art transzfer ragasztóval ragasztóval bekenjük a bútorunkat és a papírunk nyomtatott oldalát is. A papírt ráragasztjuk a bútorra. (Előtte persze jól bemértük, hogy kb. folytatódjon egymás mellett a sztorink. Összeillesztettük a képeket. 
 1. Vintimage.hu_keptranszferalas_carla_gerard_butorfestesMiután minden papírréteget visszacsiszoltunk a transzferált bútorunkról, elég ramatyul néz majd ki. Nagyon óvatosan kell csiszolnunk, mert könnyen a nyomtatott felületet is lecsiszolhatjuk, ha nagyon erősen súroljuk a transzferált felületet. A bútorfestésben ez egy gyönyörű állapot. Nagyon szeretjük. Úgy tudjuk megállapítani, hogy minden réteget visszacsiszoltunk a papírunkról, hogy hajszárítózunk. Ha visszafehéredik, akkor még mindig van rajta némi papírréteg, amit csiszolni lehet.
 2. Pictorico tehnikának hívjuk, ami ezután következik. Ehhez néhány vékonyabb ecsetre, szivacsecsetre, szivacs hengerre és sok apró, akár maradék festékre lesz szükséged. Úgy is előkészítheted a palettát, hogy egy kartonlapra sok-sok festékből kiraksz egy-egy kiskanállal. Így nem kell nyitva lennie 500 doboz festéknek, amikor dolgozol.
 3. A festékekkel összedolgozod a képek találkozásánál a bútorkádat. Leírhatatlan technika és leírhatatlan érzés. 30 órát dolgoztam ezen a szekrényen, mire körbefestettem és kiegészítettem a hiányzó részeket.
 4. “Nejlonzacskó effektnek” hívom az égbolt festési technikát. Fogsz egy műanyag zacskót, felveszel rá 2-3, különböző árnyalatú festéket, amit el tudsz képzelni egy égbolton.  A bal első saroktól a jobb hátsó sarok felé egyre sötétebb színeket vettem fel a zacskóra. Ahogy a tenyerünkben megfogjuk a festékes zacsit, elkezdünk pacsmagolni a szekrényünk tetején. Égboltfestés, bútorfestés nejlon zacskóval.
 5. A legvégén két réteg lakkal zárjuk és a lakás legláthatóbb részébe tesszük. Aztán szembe ülünk vele és gyönyörködünk.
 6. A párja is elkészült azóta, Budapest nevezetességeivel. Megtekinthetitek a műhelyünkben
 7. Ha megtanulnátok ezt a remek technikát és a pictoricozást, gyertek hozzám workshopra. Itt tudtok jelentkezni a tanfolyamokra

Ha pedig alkottatok a fenti technikával valamit, örömmel látjuk a munkáitokat. Küldjétek el nekünk facebookon, vagy az info@vintimage.hu e-mail címre.

Kapcsolódó cikkek