Laminált bútor festés

10 aranyszabály, ha át akarod festeni a laminált konyhabútorodat

Vintimage.hu Laminált Bútor átfestése Krétafestékkel 1

A konyhabútor átfestése nagyon olcsó és tartós lehet. Nem kell az ajtók lecserélésére költened több százezret, akár 40.000 Ft-ból is megúszhatod, hogy gyönyörű és új konyhabútorod legyen. Ráadásul értéket mentesz és teremtesz azzal, hogy a használtat felújítod. Erre hoztam ma 10 aranyszabályt, ezeket mindenképpen tartsd be, ha nekiállsz felújítani bármilyen  laminált bútort. Nem olyan nehéz dolog a laminált bútor festése házilag, ahogy azt sokan gondolják, csak tartsd be az alábbi 10 szabályt.

  1. Csak zsírtalan és portalan felületen dolgozz. Ez azt jelenti, hogy bármilyen koszos és poros felületen meg fog csúszni a festéked, akármilyen szuper anyaggal dolgozol, ha zsíros, vagy poros maradt előtte. Ezért az előkészítésre nagyon érdemes időt szánnunk.
  2. Mindig száraz felületen dolgozz. Miután letisztítottad és zsírtalanítottad a laminált bútort, utána kezdd el a munkát.
  3. Maszkoló szalagozd azoknál a részeknél, ahol nem akarod összefestékezni a felületet. A maszkoló szalagot minden réteg festése után azonnal szedd vissza. Ne várd meg, amíg megszárad a festék.
  4. Én használok 220-as csiszolóvásznat, mielőtt nekiállok festeni a laminált bútort. Ez azért fontos, mert elősegíti a tapadást, ha nem sima felületen dolgozol.
  5. Én mindig használok tapadóhidat, ezt javaslom is mindenkinek. Az alapozással nem csak a szekrényedet alapozod, hanem gyönyörű és karcmentes éveket biztosítasz magadnak. Én sokszor Harzo T16-ot használok. – A tapadóhíd a régi felület és az új festékréteg között biztosít hidat – ezért hívják így. Szuper eredményt érsz el vele! Hajrá!
  6. Számos esetben sérült lehet az élfóliád, ezt érdemes megragasztani, vagy cserélni, mielőtt nekiállsz a festésnek. Az élfólia cserére hamarosan hozok egy pontos cikket, így bátran nekiállhatsz és az egész laminált szekrényedet megjavíthatod a praktikus információkkal. Vagy élfólia helyett kenj rá javítótapaszt.
  7. A tapadóhíd felkenése és száradása után mehet a festék. Én velúrhengerrel dolgozom, hogy csíkmentes legyen a felületem. Amennyiben az Autentico Versante festékcsaláddal dolgozom, aminek fantasztikus színei vannak, ráadásul bababarát, és nem kell lezárni lakkal, mert benne van a záróréteg – akkor a saját márkás Primerjét használom.
  8. A legtöbb festék kikeményedési ideje 14-21 nap. Az Autentico Versante festék 14 nap alatt keményedik ki, ezért fontos, hogy megvárd, amíg ez a térhálosodás megvalósul.
  9. Próbáld ki egy kisebb felületen az összes festékréteget, mielőtt nekiállsz a teljes bútor átfestésének.
  10. Úgy válassz színt, hogy azt természetes fényben és jó fényviszonyok között is megnézhesd. Neon alatt ez elég nehezen valósítható meg. Gyere az üzletembe és nézd meg a színeket CRI 95-ös LED alatt.

Ha megtanulnád, hogyan fess át laminált bútort krétafestékkel, gyere el a bútortfestő workshopra, ahol az alapoktól  minden fontos elméleti és gyakorlati tudást is elsajátíthatsz. Szeretettel várlak. A tanfolyamokra itt tudsz jelentkezni: https://www.vintimage.hu/tanfolyamok/

Kapcsolódó cikkek