Laminált bútor festés

10 kihagyhatatlan tipp konyhabútor átfestéshez

Vintimage.hu_konyhabútor festés_laminált bútorfestés

Az elmúlt években sok konyhabútort átfestettem. Sokszor, sokféle festékkel, sokféle technikát, eszközt kipróbáltam. Mindegyik bútornál fedezek fel új dolgokat, de mindegyik konyhabútor tartogat olyan megszokott lépéseket, melyeket nem érdemes kihagynod. Ezeket gyűjtöttem most össze, hogyha nekiállsz a konyhabútorod felújításának, akkor már az elejétől élvezni tudd és ne okozzon meglepetést számodra.

10 kihagyhatatlan lépés konyhabútor átfestéshez

Fóliázott MDF, vagy laminált?

Nem mindegy. A fóliázott MDF-ről célszerű eltávolítani a fóliát, mivel egy speciális hőkezelési technika révén került az MDF lapra, így sérülékenyebb, mint egy fa felület. Könnyen zsugorodik hő hatására, ezért egy tűzhely feletti ajtón magától is leválhat. A fóliát hőlégfúvóval tudod eltávolítani.

Takarítás

Takarítás: Ha új lakást, házat veszel és a konyhabútor “csak” színében nem felel meg az ízlésednek, könnyen átfestheted azt. Mielőtt nekiállsz a festésnek, nagyon fontos, hogy milyen állapotban hagyták Rád. A takarítás kihagyhatatlan lépés a bútorfestésben. Ha rosszul csinálod, leválik a festék róla. Ezért a legfontosabb első lépés. A tippünk, hogyan csináld:

Ha masszív megoldást akarsz, akkor hidegzsíroldóval kezdhetsz – főleg, ha nem tudod, milyen takarítást végeztek abban a konyhában. A megbízásaim során gyakran tapasztalom, hogy iszonyat kosz halmozódik fel olyan konyhákban, amit nem rendszeresen, vagy nem következetesen takarítottak.

Ha környezetbarát megoldást szeretnél, akkor ecet-szódabikarbóna kombóval takarítsd végig. Háromszor. Óvatosabban dolgozik, mint egy masszív és környezetterhelő tisztítószer, cserébe nem környezetterhelő.

Tiszta vízzel is takarítsd át a tisztítószeres takarítás után az összes felületet.

Ha van gőzölő géped, akkor dolgozz azzal. Ebben az esetben nem szükséges tisztítószert használnod, elég, ha gőzölöd a felületet.

Maszkoló szalag használata – Ragasztószalag

Minden bútorfestésnél a legnagyobb munkát a megfelelő előkészület jelenti. Fontos, hogy tiszta és száraz felületre dolgozz. Minden réteg felfestése előtt maszkolószalagot használj. A különálló részek, esetleges színtalálkozásoknál ragassz fel maszkoló szalagot. De milyet használj?

Legyen szenzitív szalagod. Mivel ez egy drága dolog, ezért használhatsz sima ragasztószalagot is, de akkor minden esetben a ruhádra ragaszd fel először, hogy némi port felszedjen arról, így kevésbé tapad majd meg a felületen, ami segíteni fog abban, hogy ne szedjen vissza egy korábbi réteg festéket. Még a friss festés után, száradás előtt szedd vissza a szalagot. Csináld meg ezt az alapozásnál, az első réteg festésnél és a második réteg festésnél is. Fontos! A krétafestékek és a bútorfestékek úgy száradnak, hogy a térhálósodás miatt száradás után letépik azt a felületet is, amivel összeszáradtak.

Alapozd a festendő felületet!

Én három féle alapozót használok. Attól függ, hogy milyen festéket kért a megrendelőm. Mindig a festék saját alapozójával dolgozom. A következő alapozókkal dolgozom: Harzo T16, Autentico Primer, 2 komponensű HARZO T16. Utóbbit magasfényű konyhabútorok átfestésére használom.

Milyen festéket használj konyhabútor festésre!

Volt olyan konyhabútor festésem, ahol a krétafesték visszavált az egész bútorról. Az volt az utolsó alkalom, hogy azzal a festékkel vállaltam konyhabútor festést. 2 hét plusz munkámba került helyrehozni (csiszolás, újrafestés). Mivel az alapozó, a HARZO T16 nem vált vissza a bútorról, csak a festék, így próbáltam a végére járni a festék forgalmazójával, mi lehet a gond. Sajnos, a plusz munkát, kellemetlenséget nem sikerült megúsznom, viszont nagyon jó tapasztalás arra, hogy krízis nélkül nincs fejlődés. Új festéket, új eszközöket kipróbálni nem nagyon szoktunk langyos vízben. Ha valami jól működik, akkor miért próbálnék ki mást. A visszavált festék óra minden festéket, ami elérhető Magyarországon, kipróbáltam konyhabútorra. Felelősséggel 2 festéktípust ajánlok, amiben sok tapasztalatom van: Amit biztosan használok hosszú idő óta, azokat javaslom alább nektek is.

HARZO T16 tapadóhíd – mehet rá vízes bázisú zománc, vagy krétafesték is. Én RAL skála alapján kevert színben HARZO Color festékkel festek. Majd 2 komponensű HARZO lakkal zárom, az egyébként is vízálló Color festéket.

Amikor Autentico Versante festékkel dolgozom, akkor a saját PRIMER alapozóját használom. Ez a festék környezet és bababarát. 160 féle színben kapható. Gyönyörű, élettel teli színek.

Kell-e lakkozni? Záróréteg?

A HARZO és az Autentico festékeiben is az a jó, hogy bennük van a záróréteg. A HARZO Color festékeit 2 komponensű lakkal szoktam zárni. Ezt főleg olyan felületeken használom, mint márvány konyhapult, íróasztal, nagyobb igénybevételnek kitett felületek.

Az Autentico Versante festékeiben benne van a záróréteg, így nem kell zárni. Abban az esetben zárhatod a saját márkájú lakkjával, amikor egy lépcsőre teszed fel, vagy valami extrém igénybevételnek lesz kitéve.

Kapcsolódó cikkek