Bútorfestés, Laminált bútor festés

Fóliázott MDF konyhabútor festése és átépítése

Konyhabútor felújítás_vintimage.hu

2022 májusában 1 éves a festőkamránk, ahol professzionális fújóberendezéssel dolgozunk. A berendezésünknek köszönhetően fantasztikusan sima felületeket hozunk létre régi laminált, vagy akár fóliázott MDF bútorokon. A festék fújásnak köszönhetően a krétafesték is sima felület lesz, úgy néz ki minden munkánk, mintha egy vadiúj laminált bútor lenne. Imádunk dolgozni így. Ennél a konyhabútornál is fújtuk az ajtókat, a korpuszt pedig helyben festettük. Továbbá asztalos munkákat, a párkány bontását, munkapult cserét, gépészet beépítését, és új lábak felszerelését most is a családi vállalkozásunk asztalosa, a bátyám, Krisztián végezte. Nézzük részletesebben, hogyan festettük ezt a fóliázott mdf bútort.

MDF konyhabútor átfestése előtt fólia eltávolítás

Ennél a konyhánknál szorgalmas megrendelőnk eltávolította a fóliát. A sarkokból és élekről könnyen levált a fólia, viszont az ajtók közepén található ragasztó nem engedte még el a fóliát, így néhány helyen az MDF alap érdes lett, ahogy a ragasztóanyagtól megtépték a fóliát. Ezért szükséges hőlégfúvóval felmelegíteni, mielőtt tépnétek. A hőlégfúvóval történő fólia eltávolítás után szükséges egy alapos takarítás. Mi ecetes vizet használunk az MDF bútoroknál, hogy semlegesítsük a ragasztó anyagot. Száradás után jöhet a javítás és a festés.

MDF konyhabútor alapozása

Az Autentico Versante Eggshell festékeit javaslom minden esetben, ha konyhabútort festetnek Velem a megrendelőim. Ez a festék alkalmas arra, hogy környezetbarát és bababarát festékként, hosszú kikeményedési idő után masszív felületet adjon, mely takarítható akár hideg zsíroldóval is. Így jelen esetben is ezt a festéket használtuk. MDF bútor esetén elegendő lenne maga a festék is és megtapadna Primer nélkül, mi mégis minden esetben használunk tapadóhídat. A tapadóhíd száradása után jön a festés.

Konyhabútor festés Autentico Versante Eggshell festékkel

Ennél a konyhánál Ivory színt használtunk, mely az IKEA fehérrel azonos. Ez egy krémfehér árnyalat, mely jobban pigmentál konyhabútor festék, mint a Magyarországon kapható fehér színű krétafestékek, ezért jobban fed. Így 3 rétegben elegendő a felületre felvinni és 14 nap kikeményedési idő után bátran használni. A 14 napos kikeményedési idő alatt térhálósodik a festék, ezen folyamat során annyira kikeményedik az anyag, hogy zuhanykabinba, lépcsőfelületre is ezért festhetsz vele. Az Autentico Versante festékekhez használható eszközök fontosak lesznek még, ha Te is át akarod festeni a konyhabútorodat.

Ecsetek és hengerek Autentico Versante festékhez

A legfontosabb információ, ha konyhabútort festesz, hogy minden vizesbázisú festékhez szintetikus ecsetet használj. Ez a leginkább alkalmas arra, hogy csíkmentesen és foltmentesen tudd felvinni a festéket a konyhabútorodra. Mi a BőszEcset eszközeit árusítjuk és ajánljuk. Különös kedvencünk a saját fejlesztésű körecsetünk, melyet kérésünkre gyártottak le a BőszEcsetnél. Ezzel éleket, sarkokat, különös fafaragásokat is tudsz majd szépen festeni.

Ha nagy felületet festesz, mindenképpen hengert használj. Az alapozóhoz egy lekerekített szivacshengert javaslunk, amivel egyenletes felüeltet tudsz kialakítani. Fontos tudni, hogy a tapadóhíd alapozó funkciója az, hogy egyenletes és hordképes felületet alakítson ki a régi felületen és tapadóhidat képezzen az új festékréteg és a régi felület között. Nem az a funkciója, hogy egyenletesen fedjen. Ne ijedj meg tőle, nem fogod tudni egyenletesen és csíkmentesen felvinni a felületre. De ha mindenhová jut, az garancia arra, hogy a festék megtapad majd a felületen. Az Autentico Versante Eggshell festékekhez két típusú hengert javaslok. A korpusz helyben történő festése esetén én is ezekkel dolgozom. Az egyik, egy velúr henger, melyet lakkokhoz fejlesztettek. Funkciója, hogy ne habosítsa fel az anyagot és egyenletesen tudd felvinni vele a festéket. A másik egy hosszabb szőrű velúr henger, amivel egyenletesen tudod eloszlatni a festéket a második rétegben is.

A két réteg között 220-as csiszolópapírral lecsiszolhatod óvatosan azokat a részeket, ahol esetleg csomósodás történt és a festékbe belekerült valami száradás közben. Általában erre nem kerül sor, viszont fontos lehet, hogyha nálad előfordul ilyen, akkor is tudd kezelni.

A festett bútorokat 14 napig kíméljük, amíg kikeményedik a festékréteg. Fontos. hogy addig ne csapkodjuk az ajtókat. 🙂

Ha ránk bíznád az átépítést és festést, írj nekünk az info@vintimage.hu e-mail címre, vagy hívj minket a +36302500351-es telefonszámon. Amennyiben új konyhabútorra vágysz és az elkészítését fantasztikus asztalosainkra bíznád, úgy keresd Kun Kriszt, a +36202652294-es telefonszámon, vagy írj az asztalos@vintimage.hu e-mail címre.

Szépeket a találkozásunkig is!

Kapcsolódó cikkek