DIY, Laminált bútor festés

10 aranyszabály, ha át akarod festeni a laminált konyhabútorodat

Vintimage.hu Laminált Bútor átfestése Krétafestékkel 1

[vc_row][vc_column][woodmart_title size=”small” font_weight=”700″ align=”left” tag=”h2″ woodmart_css_id=”5f0389caefb70″ title=”A konyhabútor átfestése nagyon olcsó és tartós lehet. Nem kell az ajtók lecserélésére költened több százezret, akár 20.000 Ft-ból is megúszhatod, hogy gyönyörű és új konyhabútorod legyen. Ráadásul értéket mentesz és teremtesz azzal, hogy a használtat felújítod. Erre hoztam ma 10 aranyszabályt, ezeket mindenképpen tartsd be, ha nekiállsz felújítani bármilyen a laminált bútort. Nem olyan nehéz dolog a laminált bútor festése házilag, ahogy azt sokan gondolják, csak tartsd be az alábbi 10 szabályt.” woodmart_empty_space=”” title_width=”100″][woodmart_title size=”small” font_weight=”600″ align=”left” tag=”h3″ woodmart_css_id=”5f0389b8e5726″ title_width=”100″ title=”10 szabály laminált bútor felújításához:”][vc_column_text text_larger=”no”]

  1. Csak zsírtalan és portalan felületen dolgozz. Ez azt jelenti, hogy bármilyen koszos és poros felületen meg fog csúszni a festéked, akármilyen szuper anyaggal dolgozol, ha zsíros, vagy poros maradt előtte. Ezért az előkészítésre nagyon érdemes időt szánnunk.
  2. Mindig száraz felületen dolgozz. Miután letisztítottad és zsírtalanítottad a laminált bútort, utána kezdd el a munkát.
  3. Maszkoló szalagozd azoknál a részeknél, ahol nem akarod összefestékezni a felületet.
  4. Én használok 100-150-es csiszolóvásznat, mielőtt nekiállok festeni a laminált bútort. Ez azért fontos, mert elősegíti a tapadást, ha nem sima felületen dolgozol.
  5. Én mindig használok tapadóhidat, ezt javaslom is mindenkinek. Persze, sokszor elmondják a krétafestékről, hogy megtapad a felületeken, viszont a laminált bútort arra találták ki, hogy semmi ne tapadjon meg rajta. Az alapozással nem csak a szekrényedet alapozod, hanem gyönyörű és karcmentes éveket biztosítasz magadnak. Én Harzo T16-ot használok. – A tapadóhíd a régi felület és az új festékréteg között biztosít hidat – ezért hívják így. Szuper eredményt érsz el vele! Hajrá!
  6. Számos esetben sérült lehet az élfóliád, ezt érdemes megragasztani, vagy cserélni, mielőtt nekiállsz a festésnek. Az élfólia cserére hamarosan hozok egy pontos cikket, így bátran nekiállhatsz és az egész laminált szekrényedet megjavíthatod a praktikus információkkal.
  7. A tapadóhíd felkenése és száradása után mehet a krétafesték. Én szivacshengerrel dolgozom, hogy csíkmentes legyen a felületem. A szivacshenger akkor működik jól, ha egyforma nyomás nehezedik minden részére, amikor festesz. Nem kell erősen tolni a felületen és nem kell sok festékkel dolgozni. Szinte, csak a természetes súlyánál fogva vidd fel a felületre.
  8. A ktérafestéket mindig le kell zárni valamilyen fedő anyaggal. Én konyhában, vagy fürdőszobában lakkot javaslok. Waxolhatsz is, viszont több nap, akár három hét is lehet egy-egy bútor kikeményedési ideje, ezért nem tudod több rétegben lezárni a festéket, ha gyorsan használatba akarod venni.
  9. Bármilyen vizes bázisú parkettalakkot, vagy a krétafestékekhez tartozó lakkot is használhatsz. Ezekből matt, selyemfényű, vagy magasfényű lakkot is használhatsz. Én a HH festék lakkjaival dolgozom.
  10. Ha sötét bútort akarsz átfesteni világosra, érdemes akár két réteg tapadóhidat is felvinned a felületre. Tapasztalatból mondom, hogy 1 réteg krétafesték nem fedi le a bútorodat, viszont dupla annyiba kerül, mint a tapadóhíd. Ha két réteg tapadóhíddal, Harzo T16-tal lefested a bútorod, mielőtt nekiállsz krétafestékkel, úgy világosítasz is a bútoron, vagyis elegendő lesz 1-2 réteg krétafesték, hogy jó eredményt érj el. Így spóroltál akár több ezer forintot is.

[/vc_column_text][vc_column_text text_larger=”no”]Remélem, szuper bútort tudsz varázsolni a tanácsaimmal. 🙂 Ha megtanulnád, hogyan fess át laminált bútort krétafestékkel, gyere el a bútortfestő workshopra, ahol az alapoktól  minden fontos elméleti és gyakorlati tudást is elsajátíthatsz . Szeretettel várlak. A tanfolyamokra itt tudsz jelentkezni: https://www.vintimage.hu/tanfolyamok/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Kapcsolódó cikkek