Egyéb kategória, Lak-varázs

10 dolog, amit elvárhatsz egy kezdő bútorfestő tanfolyamtól

Vintimage.hu 10 Dolog Amit Tudnod Kell A Butorfesto Workshopokrol

Közel kétszázan tanultatok 2019-ben velem bútort festeni, kiscsoportos workshopokon és többszázan csapatépítő tréningeken. Jupi! Boldog vagyok a bizalmatoktól és az alkotóvágyatoktól! Nagyon sokan haladó tanfolyamokra érkeztek hozzám, ezért is szoktam mindannyiótokkal megosztani a kezdő tanfolyamra összeállított jegyzetemet, ami összefoglalja azt a fontos oktatási anyagot, amit én egy kezdő bútorfestő tanfolyamon elvárnék az oktatótól.  Összeszedtem nektek néhány alapvető dolgot, amit figyelembe tudtok venni, amikor kezdő bútorfestő tanfolyamot választotok.

Jó, de mit fogok tudni pontosan a tanfolyam után?

Ez a kérdés felmerülhet benned, ha arról olvasol egy kezdőknek szóló workshop kiírásban, hogy: “Gyere, megtanítalak mindenre, amit tudni kell a bútorfestéshez”, vagy “mindent tudni fogsz, amit tudnod kell a bútorfestésről”, esetleg “Ne pacsmagolj, inkább tanulj velem, aztán jó lesz” 😀 Egy 6 órás kezdő workshop után nem fogsz mindent tudni a bútorfestésről. Én 10 év után sem tudok mindent róla. Viszont az alábbiak kellenek az induláshoz, azt tapasztaltam:

 1. Vintimage.hu Keptranszer Butorfestes Javitas 1Kártevőírtás – egy bútort nem lehet festeni, ha szúette, vagy falisztbogár rágycsálja. Ha a tanfolyam kiírásban látod, hogy ezzel elméleti szinten foglalkoznak az oktatók, akkor jó helyen vagy – ezt nem csak azért írom, mert én így tartok workshopot 😀 , hanem azért is, mert az első guberált szekrénykénél gondot okozhat, hogyan fogj hozzá és nemszeretem bútornak nyögés a vége.
 2. Javítás – Milyen tapasszal, mit kenek fel, hogy a betört részek, törések eltűnjenek. Erre azért fontos kitérni egy tanfolyamon, mert számos megoldást ismerünk és használunk javításra. Ha elméleti szinten kapsz választ ezekre a kérdésekre, akkor már el tudsz indulni, akár önszorgalomból. Nyilván, ez a kérdés nem merül fel, ha csak a színe nem tetszik egy bútornak, viszont tökéletes állapotban van – vagyis, ha nincs rajta különösebb hiba. Viszont, a bútorfestésnek számos esetben az az oka, hogy dédnagymama szekrénysorától nem akarunk megválni, vagy érzelmileg kötődünk valami különös darabhoz. Ebben az esetben viszont nagyon sokszor szükséges ez a két alaplépés.
 3. Alapozzak, vagy ne alapozzak – Bár, minden krétafestékről az a hír járja, hogy mindenen megtapad és csak nyugodtan fess bármire vele, elméleti információként muszáj tudnod, hogy műanyagra, csempére, vasbetonra, papírra, kartonra mivel és hogyan festhetsz rá. Ha látod a workshop kiírásában, hogy erre kitér majd az oktató, akkor az egy szuper hír, válaszd azt a tanfolyamot. 🙂
 4. Amit megtanulunk a workshopon – Szeretettel javaslom, hogy válassz olyan tanfolyamot, aminek a kiírása tartalmazza konkrétan, hogy mit fogsz elsajátítani. Így tudod, milyen tudásra számíts. Ha nincs a bútorfestő tanfolyamhoz tematika rendelve, akkor az oktatási anyag nincs rendszerezve, ezért számodra is nehéz lesz a bútorfestés erdejében visszaemlékezni, hogy mit mire kenjünk, hogy is volt az alapozás után.
 5. Img 9235Fontos, hogy Te mit szeretnél festeni – Jó, ha elmondhatod a tanfolyam elején, hogy mit szeretnél festeni, mire van igényed. Számos esetben kiindulunk egy bútorfestési anyagból és kiderül, hogy valaki a kredence miatt van velünk a workshopon, valaki pedig a kerítését festené le első körben. Jó, ha az oktató rugalmas annyira, hogy pár percben ezekre is kitérjen.
 6. Szimpi? – Szerintem szuper tanfolyamok léteznek Magyarországon. Nagyon ügyes és szorgalmas alkotókat ismerek. Az oktatás és az alkotás nem ugyanaz a műfaj, de mindegyiket fejleszteni kell, ezért fontos, hogy aki oktatja, annak az alkotásai is és a tanfolyamán készült fotók is azt tükrözzék, hogy az alkotó elégedett azzal, amit a tanfolyamról hazavitt. A visszajelzések olvasása pedig ezen a területen is nagyon hasznos lehet. 🙂
 7. Mivel és hogyan antikolunk? – Néhány esetben találkozom azzal egy haladó típusú tanfolyamon, hogy a száraz ecset technikát, vagy a waxszal történő antikolást nem tanulta valaki egy bútorfestő tanfolyamon. Ha nem illeszti bele a tematikájába az oktató, akinél tanulsz, nyugodtan kérdezz rá, mert egy csomó későbbi technikánál szükséged lehet ezekre az alapokra.
 8. Bútorfestés ecsettes, hengerrel– sokan nem szeretnek hengerrel festeni, mégis azt javaslom, kérdezz rá az oktatónál – ha ő automatikusan nem építi bele az oktatási anyagába –  hogyan kell hengerrel festeni. Ez azért fontos, mert ha egy 20 nm-es konyhának állsz neki később, nagy segítség lehet egy jó hengerkezelési technika. Ha sikerül Veled megszerettetni a hengerezést – és ehhez az kell, hogy az oktató jól tudjon hengerrel dolgozni – akkor sokat fog neked segíteni később ez a technikai tudás. (Nemcsak a bútorfestésben, hanem akár a falfestésben is 😉
 9. Jegyzet és emlékeztető – Nagyon sok információ elhangzik egy bútorfestő tanfolyamon, ezért jó, ha kapsz egy jegyzetet, amin az elhangzottak szerepelnek. Ha Te a festésre és az alkotásra tudsz koncentrálni és nem kell foglalkoznod a jegyzeteléssel a workshopon, akkor a tapasztalati tanulás miatt jó érzéssel és bátran kezdesz majd neki az otthoni bútoroknak. A tanfolyam végére már mVintimage.hu_kezdo_butorfesto_workshopindent át akarsz majd otthon festeni. 🙂
 10. Alkotó közösség – Számomra nagyon fontos, hogy akikkel együtt festek, vagy közösen alkotok, tudjak kapcsolódni. Fontos, hogy legyen egy támogató közösség, ahol az ember az alkotásait megosztja. Ezért fontos az is, hogy tudj a tanfolyam után is kérdezni, kapcsolódni, örömalkotásokat, vagy ötleteket megosztani. (Nálunk a HH-val festek csoportban teheted ezt meg. 🙂

Szeretettel várunk Titeket a HH Shop és Alkotóműhelyben, ha bármilyen bútorfestési kérdésetek van, vagy velünk tanulnátok.

5 workshopon tanulhattok velünk:

 1. Kezdő bútorfestő tanfolyam
 2. Ombre, Layered, díszlécezés, 3D és metál effekt festés bútoron,
 3. Képtranszfer bútorfestő workshop
 4. Kárpitos és kárpitfestő workshop
 5. Antik és vintage falfestő workshop

 

A tanfolyamainkról bővebben itt: hhfestek.hu, és itt: vintimage.hu/tanfolyamok olvashattok. 🙂

 

 

Kapcsolódó cikkek