DIY, Egyéb kategória, Lak-varázs

Falfestés HH vintage krétafestékkel és HH waxszal

Falfestés Blog Fotó

Egy fehér fal elé színes bútorokat, színes fal elé egyszínű bútorokat teszünk”. Ezt gondoljuk…mielőtt belekezdünk egy fal festésébe.  Így indult.

Egy galéria falát festettük le. Fűrészporos tapétára került a HH Vintage krétafesték, a metál és 3D effektek, paszták és végül a wax.

Ha nem akarsz 20.000 Ft/nm árat beton, antik, vintage, bársony hatású falfelületekért fizetni, tanuld meg ezeket a technikákat, és  magad is megcsinálhatod. A bátor alkotáshoz a következők figyelembe vétele szükséges. Az alábbi kérdések megválaszolása sokat segít majd az előkészületekben?

  1. Milyen falfelületet festesz?
  2. Sérült-e a falfelület, kell-e vakolni, glettelni, mielőtt nekiállunk a festésnek?
  3. Milyen festéket használtak a korábbi falfestéshez? Mosható, latex? Ezek mind befolyásolják, milyen festékkel kenhetsz rá újra a falra.
  4. Ha beton hatású, struktúrált falfelületet akarsz létrehozni a falon, nem fontos tükörsimára glettelni előtte, hisz a felület maga is sérült lesz, ráncos, vagy akár több glettanyaggal olyan, mintha lepergett volna a vakolat.
  5. Gyakran fedjük el a felületi sérüléseket összefüggő papírral, tapétával, dekupázsolt újságpapírral, majd azz
    al dolgozunk rá a felületre, így antik, többrétegben lehullott falfelületet hozhatunk létre, plusz nem kell tükörglettelést végeznünk.

Img 3109 A felületünkön használhatunk 3D stencilt, krétafestékkel, vagy falfestékkel és glettel (tejfölállagú) cuccot keverünk és a 3D stencillel rögzítjük a falon. A stencilek lehetnek mandala formájú, folytatólagos, vagy egy-egy formát adó stencilek. Sőt, a régies típusú falfelületeken akár használhatunk sík stencilt, ami régi tapéta mintázatú.

Adhatunk a falunknak egy alapszínt, de akár – ahogy a fotókon is látható – a fehér és fekete alapszín 5 féle árnyalatát, különféle sűrűsségű és struktúrájú anyaggá keverve, egymásra hordjuk fel a rétegeket. Spaklival, glettvassal, ronggyal hozhatunk létre különféle színű, állagú felületeket. A falfestéshez használhatunk szivacsot, neilon zacskókat, autómosó kefét, régi pólót, csomagoló fóliát. Ezek különféle nyomot hagynak a falunkon, különböző hatást keltve.

Gyűjtögess egy dobozban különféle alakú, élű eszközöket, hogy a falfestésnél ezeket kipróbáld. Nálam a különféle fésűtől a zsírpapíron át, drótkeféig minden megtalálható és ahhoz igazítom a falat, amihez van kedvem, vagy ami az elképzelés.

A fűrészporos tapéta sajátossága, hogy maga is struktúrált felületnek néz ki. Mintha egy olyan falfelület lenne, ami kültéri, habarcsolt, poros és szemcsés. Ezért van úgy, hogy nem kell glettelni, a festékek színével is elegendő játszani.

Img 3149A megfolyásokat – én nem annyira szeretem – de van olyan fal, aminek kifejezetten jól áll. Ha olyan hálószobát akarok, ahol a gányolt raktárhangulat köszönhet vissza, akkor simán megfolyatom a festéket. Ezt úgy csinálom, hogy az ecsetemre baromira felhígított vízes festéket veszek fel és csak rányomom a megfelelő magasságban a falra. Az ecset nyomán szétpamacsolom egy ronggyal, vagy egy szivaccsal és így csak a megfolyás látszik. Az nem, hogy honnan indult.

 

Img 3146Van az úgy, hogy nagyobb mintákat akarok rögzíteni a falon. Ilyen például a nagyobb mandala minta, amit általában negyed mintaként, forgóponttal lehet Img 3148vásárolni.

Egész nagy felületet lehet belőle létrehozni. 🙂

 

 

 

Nézzétek meg a teljes falfestést az alábbi videóban

Ha megtanulnátok az antik, vintage, bársony, műbőr hatású, metál effektelt falak festését, jelentkezzetek a HH Shop és Alkotóműhelyben tartott falfestő workshopomra. 🙂

info@vintimage.hu, vagy +36302500351

Kapcsolódó cikkek