DIY, Egyéb kategória, Lak-varázs

Konyhabútor festése HH krétafestékkel

Vintimage.hu Konyhabutor Festes Hhfestek

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Amikor egyéni megbízásokat teljesítek, és felkérnek egy-egy bútor, vagy fal átfestésére, mindent megelőz, hogy megismerjem a megrendelőt. Fontos, hogy milyen környezetben képzeli el a bútort, hogy mi hozható ki a bútorból/falból;  és fontos az is, hogy mi az az életszakasz, amiben a változás/változtatás szele megérintette a megrendelőt. Így alakítható a környezet, hogy lakásból otthont varázsoljunk. Például egy konyhabútorral. Ezért is hoztam most egy konyhabútor átfestéséről praktikákat, ötleteket és képeket.

Hogyan kezdem a konyhabútor festést?

  1. Mindent lecuccolok. A konyhabútor festésben az a jó, hogy átfesthetem csak az ajtókat is. Ebben az esetben van olyan, hogy valaki nem pakol ki a szekrényből. De ha már itt tartunk: Ez egy jó alkalom a dolgok rendezésére és a nagytakarításra is.
  2. Zsírtalanítás, csiszolás és portalanítás. Ecet-szórabikarbóna kombó mehet neki. Átdörzsölöm, letakarítom alaposan. Vízesen is átmosom, majd szárazra törlöm. Ezt követően egy puha, kb. 150-240 szemcsenagyságú csiszolóval átdörzsölöm. Majd száraz ecsettel és száraz ronggyal portalanítom.
  3. Maszkoló szalagozás. Ezt követően a beépített részek körül maszkoló szalagot helyezek a falra, valamint azokra a helyekre, sarkokra és élekre, ahol nem szeretnék festeni, viszont érintkeznek a festendő felületemmel.
  4. Alapozok: Harzo T16. A legjobb cucc, ami egy speciális hídképző és az a feladata, hogy az eredeti felületem és az új festékréteg között tapadóhidat hozzon létre. A HH krétafestékkel festhetünk simán egy laminált felületre úgy is, hogy nem alapozunk. Én minden esetben alapozok. Abból baj nem lehet. Sőt: Ha egy sötét felületet akarok átfesteni világos színnel, akkor az az előnye a Harzonak, hogy fele annyiba kerül, mint a krétafesték. Így megalapozom a világos színt magával az alapozóval.
  5. Kértafesték: Legalább két rétegben szoktam festeni minden konyhabútort. A HH krétafestéktől mindenki elájul 🙂 Nem csak a levendula illata miatt, hanem azért, mert eszméletlenül szép felületet hoz létre. (Valaki kérdezte egy workshopomon nemrég, hogy mi van akkor, ha lefestek egy felületet krétafestékkel, és aztán nem tetszik, ezért át akarom újra festeni zománccal. Csak ennyit tudtam mondani rá: Ez biztos, hogy nem fog előfordulni. 🙂
  6. Lakkozás: A második réteg HH krétafestékbe én szoktam 1/3 rész lakkot keverni, így a záróréteget már a festés közben elkezdem beledolgozni a bútorba. Két réteg lakkot kap a végén.
  7. Nézz körül a galériában 🙂

Mi az előnye a könyhabútor festésnek?

  1. Ha otthon nekiállsz a festésnek, akkor max. 10%-ába kerül az új konyhabútor árának. Ráadásul nem kell bontani, kidobni, szakembert hívni. Persze, ha engem hívsz, az más :D.
  2. Van olyan, hogy nem sikerül bútorlapból, MDF bútorlapból, vagy laminált dolgokból olyan színt találni, ami megfelel az ízlésednek. A festékek tárháza viszont elég nagy. 🙂
  3. Ha Te hozol létre valamit az otthonodban, sokkal nagyobb értéke lesz, mintha megvennéd. Imádni fogod. Sok munkád és energiád lesz benne, ami megtérül, hisz minden nap azt láthatod, hogy egy alkotó vagy. 🙂

Ha a bútorfestés alapjairól tanulnál, mielőtt belevágsz, gyere el kezdőknek szóló workshopomra, az I. kerületi, (Mária tér 3.) HH Shop és Alkotóműhelybe, vagy keress bátran egyedi elképzeléseiddel, ha a kivitelezést bíznád rám.

Az alkotás innovációjával kívánok gyönyörűen megújuló bútorokat, falakat.

Lia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Kapcsolódó cikkek