DIY, Egyéb kategória, Lak-varázs

Mit hogyan? – Bútorfestési tippek kezdőknek

Bútorfestő Alapinformációk

Mindenkinek másról szól az alkotás és a bútorfestés. Ebben a cikkben festési praktikákat hoztunk nektek. Előtte meg egy kis ízelítőt, miért is csináljuk. 🙂

“Két dolog alapvetően fontos az életemben. Gyerekeknek segíteni, őket támogatni és velük lenni. Na meg a kreativitás. Valamit alkotni. Ezért jött létre a Vintimage, hogy bútorfestő és felújító csapatépítő tréningeket valósítsunk meg társadalmi vállalkozásunkban és a bevételekből gyerekeket támogathassunk. A társadalmi vállalkozásunkban a profizmus az egyik alappillér, ezért nemcsak a csoportdinamikai folyamatokról, csapatépítésekről és a gyerekeknek szervezett programokról, hanem a profi bútorfestésről is szólnak híreink.”

Annyi információt olvashatunk a bútorfestésről, hogy azoknak is problémát jelent, mit mire kenjenek és miről is szól ez az egész, akik jó ideje festenek. Ezért is gondoltuk, hogy összegyűjtünk nektek pár infót, amitől kicsit eligazodhattok a bútorfestés rengetegében. Ha bármit hasznosítani tudsz belőle, használd örömmel, a bútormentés és a megőrzés szeretetével.

A HH krétafestékkel történő bútorfestési technikákhoz olvashattok tippeket és praktikákat alább. 🙂

Találtunk egy bútort. De mit kezdjünk vele?

  1. Ha olyan bútort választunk, ami lyukas – tehát szu volt benne, vagy fehér liszt szerű por hullik belőle, vagyis falisztbogarak lakják, akkor a kártevők kiírtása a következők szerint zajlik:
   1. Supralux Xylamon – ez egy szúrós szagú vegyszer, amivel le kell kenni a bútort. Ha ez megtörtént, akkor pár hétre takarófóliával le kell takarni és maszkolószalaggal elzárni, hogy dunsztolt állapotban kiirtsa a kártevőket. 
   2. A fenti folyamatnak barátságosabb verziója: Bioaktív Jobeck 
   3. Bogártalanítás után: lyukak és hibák javítása, eltűntetése
    1. Fagittel: Ha nem számít a szín és utána színre festitek
    2. Folyékony fával, ha számít a szín. 
   4. Spaklival, festőkéssel is belekenhetjük a lyukakba, sérülésekbe ezeket az anyagokat. 
   5. Száradás után csiszoljuk, hogy a felülete a bútorral egy síkba kerüljön.

 

Alapozás:

   1. Ha bizonytalan vagy benne, hogy kell-e alapozni, akkor inkább alapozz. Abból baj nem lehet. 😀 Viszont, ha nem alapozol és átvérzik a felület, akkor utána úgyis le kell kenni legalább egy réteg alapozóval. (Átvérzésnek hívjuk az átázást, amit az előző réteg festék, gyanta, kosz, zsír, vagy bármi okozhat. Az átvérzéssel az a baj, hogy akárhány réteg festéket kensz rá, hogy eltűnjön, nem fog :(. Le kell zárni az előző réteget ahhoz, hogy ne vérezzen át. De szerencsénkre szuper záró cuccok léteznek)
   2. Használata: A záróalapozót 24 óráig kell hagyni a bútoron, hogy hasson – ezt csak fa felületre használd, ami tiszta és már kártevők sincsenek benne.. Ha hajszárítóval akarod szárítani, akkor hideg levegővel fújjuk és hagyjunk azért 1 órát száradni, míg rámegyünk a krétafestékkel. Tapadós réteget képez a bútorunkon. 
   3. TIPP 1.: KÜLÖNBSÉG:  a HH záróalapozó és a Harzo T16 között? Utóbbi egy hídképző, mely akár csempén, padlón, bútoron hidat képez az eredeti réteg festék és az új festékréteg között. A retro-laminált bútorokra én mindenképpen használom. Akár két rétegben. A két réteg között csiszolok egy picit a felületen.
   4. TIPP2: Laminált és  lakkozott  bútorra  Harzo  T16-ot  használunk.  Alaposan  zsírtalanítjuk  és  csiszoljuk,  mielőtt  lefestjük Harzo  T16-tal.  A  két  Harzo  T16  réteg között  is  csiszolunk  a  biztos  tapadás  miatt.
      1. HH záróalapozó 
      2. Harzo T16

Festés:

   1. 43 féle HH festék 
    1. Néhány praktikus infó a festék használatához:
     1. Bármilyen ecsetet használsz, a festékbe csak 1/3 részét márts bele az ecsetek és ne töröld le a festékes bödön szélén. Így nem pazarolunk és az ecset is megfelelően kezelhető lesz.
     2. Ha megszoktuk, hogy lehúzzuk a festéket a festékes dobozunk szélén, akkor ezt megtehetjük egy postás gumin is, amit keresztül húzunk a festékes dobozon. 
     3. A festéket hígíthatjuk vízzel. Desztilált vizet használunk, mert abban nincsenek
      különféle bacik, amitől berohadna a festék.
   2. Festék zárása
    1. Waxszal: rongyot és ecsetet is használhatunk. Ha ecsettel waxolunk, akkor terpentinnel kimoshatjuk az ecsetből a méhviaszt, de akár hosszútávon lehet egy waxolós ecsetünk, amivel dolgozunk. Én pl. 2 éve nem mostam ki a waxolós ecseteimet. 
    2. Lakkal: 
     1. HH selyemfényű bútorlakk
     2. HH matt bútorlakk
     3. Fontos infó, hogy a lakk nem UV álló, ezért ha teraszra, napos helyre szeretnétek tenni a bútorotokat, akkor besárgul egy idő után a szín.

Írjatok nekünk, ha bármi kérdésetek van! 🙂 info@vintimage.hu

Kapcsolódó cikkek