Laminált bútor festés

Bútorfestési tippek kezdőknek 1. – Kártevő irtás és alapozás

Bútorfestő Alapinformációk

Mindenkinek másról szól az alkotás és a bútorfestés. Ebben a cikkben festési praktikákat hoztam nektek. Előtte meg egy kis ízelítőt, miért is csináljuk. 🙂

“Két dolog alapvetően fontos az életemben. Gyerekeknek segíteni, őket támogatni és velük lenni. Na meg a kreativitás. Valamit alkotni. Ezért jött létre a Vintimage, hogy bútorfestő és felújító csapatépítő tréningeket valósítsunk meg társadalmi vállalkozásunkban és a bevételekből gyerekeket támogathassunk. A társadalmi vállalkozásunkban a profizmus az egyik alappillér, ezért nemcsak a csoportdinamikai folyamatokról, csapatépítésekről és a gyerekeknek szervezett programokról, hanem a profi bútorfestésről is szólnak híreink.”

Annyi információt olvashatunk a bútorfestésről, hogy azoknak is problémát jelent, mit mire kenjenek és miről is szól ez az egész, akik jó ideje festenek. Ezért is gondoltuk, hogy összegyűjtünk nektek pár infót, amitől kicsit eligazodhattok a bútorfestés rengetegében. Ha bármit hasznosítani tudsz belőle, használd örömmel, a bútormentés és a megőrzés szeretetével.

Találtunk egy bútort. De mit kezdjünk vele?

  1. Ha olyan bútort választunk, ami lyukas – tehát valamilyen kártevő volt benne, vagy fehér liszt szerű por hullik belőle, vagyis falisztbogarak lakják, akkor a kártevők kiírtása a következők szerint zajlik:
   1. Supralux Xylamon – ez egy szúrós szagú vegyszer, amivel le kell kenni a bútort. Ha ez megtörtént, akkor pár hétre takarófóliával le kell takarni és maszkolószalaggal elzárni, hogy dunsztolt állapotban kiirtsa a kártevőket. 
   2. A fenti folyamatnak barátságosabb verziója: Bioaktív Jobeck 
   3. Ecet-citromsav kombó, vízzel hígítva. Ezzel a cuccal kend át a bútort kétszer.
   4. Ha van szaunád, akkor abba is bedobhatod, hisz 10 fok alatti szutykos körülmények között, pl. egy pincében támadnak a kártevők, ezért a kiírtásuk ennél sokkal magasabb hőmérsékleten lesz hatásos.
   5. Bogártalanítás után: lyukak és hibák javítása, eltűntetése
    1. HARZO javítótapaszt és csempeglettet használok a javításra. : Ha nem számít a szín és utána színre festitek
    2. Folyékony fával, ha számít a szín. 
   6. Spaklival, festőkéssel is belekenhetjük a lyukakba, sérülésekbe ezeket az anyagokat. 
   7. Száradás után csiszoljuk, hogy a felülete a bútorral egy síkba kerüljön.

Alapozás:

   1. Ha bizonytalan vagy benne, hogy kell-e alapozni, akkor inkább alapozz. Abból baj nem lehet. 😀 Viszont, ha nem alapozol és átvérzik a felület, akkor utána úgyis le kell kenni legalább egy réteg alapozóval. (Átvérzésnek hívjuk az átázást, amit az előző réteg festék, gyanta, kosz, zsír, tanninok-csersavak vagy bármi okozhat. Az átvérzéssel az a baj, hogy akárhány réteg festéket kensz rá egy vízes bázisú festékből, hogy eltűnjön, nem fog. Le kell zárni az előző réteget ahhoz, hogy ne vérezzen át. De szerencsénkre szuper záró cuccok léteznek)
   2. Használata: Autentico Primer  tanin blokkoló és tapadóhíd is egyben, így szuperül használhatod arra is, hogy jobban megtapadjon rajta a festék, na meg a lezárja az átvérzést is.
   3. TIPP 1.: KÜLÖNBSÉG:  Használhatsz HARZO T-16 tapadóhídat. Ez egy hídképző, mely akár csempén, padlón, bútoron hidat képez az eredeti réteg festék és az új festékréteg között. A retro-laminált bútorokra én mindenképpen használom. Ez az anyag nem akadályozza meg a taninok és csersavak átvérzését, ezért csak “mű” felületekre ajánlom.
   4. TIPP2: Laminált és  lakkozott  bútorra  Harzo  T16-ot  használunk.  Alaposan  zsírtalanítjuk  és  csiszoljuk,  mielőtt  lefestjük Harzo  T16-tal.

A következő cikkemben a festésről és a különféle eszközök használatáról olvashatsz. Tarts velem. Ha elakadtál a bútorfestésben, vagy tippekre, ötletekre vágysz, nézz körül a blogbejegyzések között, vagy írj nekünk az info@vintimage.hu e-mail címre.

Kapcsolódó cikkek