Laminált bútor festés

Fesd át a konyhabútort!

Vintimage.hu Konyhabutor Festes Hhfestek

Amikor egyéni megbízásokat teljesítek, és felkérnek egy-egy bútor, vagy fal átfestésére, mindent megelőz, hogy megismerjem a megrendelőt. Fontos, hogy milyen környezetben képzeli el a bútort, hogy mi hozható ki a bútorból/falból;  és fontos az is, hogy mi az az életszakasz, amiben a változás/változtatás szele megérintette a megrendelőt. Így alakítható a környezet, hogy lakásból otthont varázsoljunk. Például egy konyhabútorral. Ezért is hoztam most egy konyhabútor átfestéséről praktikákat, ötleteket és képeket.

Hogyan kezdem a konyhabútor festést?

 1. Mindent lecuccolok. A konyhabútor festésben az a jó, hogy átfesthetem csak az ajtókat is. Ebben az esetben van olyan, hogy valaki nem pakol ki a szekrényből. De ha már itt tartunk: Ez egy jó alkalom a dolgok rendezésére és a nagytakarításra is.
 2. Zsírtalanítás, csiszolás és portalanítás. Ecet-szórabikarbóna kombó mehet neki. Átdörzsölöm, letakarítom alaposan. Vízesen is átmosom, majd szárazra törlöm. Ezt követően egy puha, kb. 150-240 szemcsenagyságú csiszolóval átdörzsölöm. Majd száraz ecsettel és száraz ronggyal portalanítom.
 3. Maszkoló szalagozás. Ezt követően a beépített részek körül maszkoló szalagot helyezek a falra, valamint azokra a helyekre, sarkokra és élekre, ahol nem szeretnék festeni, viszont érintkeznek a festendő felületemmel.
 4. Alapozok: Harzo T16. A legjobb cucc, ami egy speciális hídképző és az a feladata, hogy az eredeti felület és az új festékréteg között tapadóhidat hozzon létre. Ha egy sötét felületet akarok átfesteni világos színnel, akkor az az előnye a Harzonak, hogy fele annyiba kerül, mint a krétafesték, vagy bármilyen komolyabb festék. Így megalapozom a világos színt magával az alapozóval.

Festés HARZO termékekkel:

 1. A HARZO Color festékei RAL skála alapján színezhetőek, kérhetőek a webshopomban színezve.
 2. Velúr hengerrel dolgozz a munka közben. Majd két komponensű lakkal zárd a végén, egy rétegben. 15 év garancia – imádni fogod.

Festés Autentico Versante festékekkel:

 1. Az autentico festékét Angliában fejlesztik, kültéri festékként nyilászárókra használják, környezetbarát és bababarát, ezért kezdtünk vele dolgozni laminált konyhabútorokon.
 2. A záróréteg, UV védő kompononenssel, benne van a festékben, így – bár krétafestékről van szó – nem kell lezárni lakkal a festési munka végén. Mehet a tisztított felületre az Autentico Primer tapadóhíd alapozó és rá az Autentico Versante festék két rétegben.

Konyhabútor festése kértafestékkel:

 1. A krétafesték kb. 10 éve hódít Magyarországon, így azóta teszteljük bútorokon. Mivel nincs 20 éves tapasztalati tőke a hátunk mögött, ezért én óvatosan bánnék azzal az információval, hogy kenheted bármire, akár konyhabútorra. Egy hobbifesték. Lehet, hogy egyszer, vagy kétszer nem jelent majd problémát, de az is lehet, hogy visszaválik az egész és az nagyon elkeserítő lesz, ezért én mindenképpen a fenti festékek közül választanék.
 2. Lakkozás és zárás: Amennyiben krétafestékkel festesz, úgy a második réteg után két réteg lakkot kap a végén. Ha krétafestékkel dolgozol, utána vizes bázisú parkettalakkal dolgozz, mert abban van UV védő faktor. Én hobbi lakkal nem vestenék egy nagy igénybevételnek kitett bútort.

Mi az előnye a könyhabútor festésnek?

 1. Ha otthon nekiállsz a festésnek, akkor max. 10%-ába kerül az új konyhabútor árának. Ráadásul nem kell bontani, kidobni, szakembert hívni. Persze, ha engem hívsz, az más :D.
 2. Van olyan, hogy nem sikerül bútorlapból, MDF bútorlapból, vagy laminált dolgokból olyan színt találni, ami megfelel az ízlésednek. A festékek tárháza viszont elég nagy. 🙂
 3. Ha Te hozol létre valamit az otthonodban, sokkal nagyobb értéke lesz, mintha megvennéd. Imádni fogod. Sok munkád és energiád lesz benne, ami megtérül, hisz minden nap azt láthatod, hogy egy alkotó vagy. 🙂

Ha a bútorfestés alapjairól tanulnál, mielőtt belevágsz, gyere el kezdőknek szóló workshopomra, a Vintimage Alkotóműhely és Shopba, vagy keress bátran egyedi elképzeléseiddel, ha a kivitelezést bíznád rám.

Az alkotás innovációjával kívánok gyönyörűen megújuló bútorokat, falakat.

Lia

Kapcsolódó cikkek