Csapatépítés, DIY, Egyéb kategória, Lak-varázs

Csapatokat változtat a Bútorfestő csapatépítő tréning

Vintimage - Rólunk 06

A Vintimage társadalmi vállalkozás alapításakor az volt a cél, hogy bármilyen keret között csoportdinamikai hatásokat érjünk el. Ha egy csapat működésére gondoltam, az jutott eszembe, hogy ha valami működik, akkor az valami alapján létrejött és valami mozgatja. Ha a mozgatórugói berozsdásodtak, vagy nincs meg minden fogaskereke, azon egy innovatív módszerrel tudunk segíteni. Így jött a Vintimage alapötlete is, hogy egy működő, meglévő dologból innovációval még jobbat hozzunk létre. Azaz Vintage Image elven működjünk – legyen szó elhasznált bútorról, vállalati csapatokról, gyerekotthonban élő gyerekek csoportjáról, önkéntesekről, stb.

Img 0922Így van ez a bútoroknál is, úgy, mint a gyerekeknél, vagy egy vállalati csapatnál. Közös ügyekért dolgozhatunk, de a hétköznapokban nem mindig látjuk a fától az erdőt, nem mindig értjük, miért nem működik az, ami működött fél éve. Miért kell többletenergiát belefektetnünk a kollégák együttműködésébe. Ezért is érdekes, hogy egy vállalat, aki bútorfestő csapatépítő tréningen vesz részt velünk, milyen céllal hívja életre a programot, hisz nem mindegy, milyen hatást ér el a közös munka.

Tapasztalataink szerint 5 féle hatásmechanizmust indítunk el a bútorfestő csapatépítő tréningeken

  1. Kommunikációs minták felismertetése, tudatosítása egy-egy bútorok újjávarázsolása közben
  2. Problémamegoldó mechanizmusok, minták tudatosítása a bútorok újjávarázsolása közben
  3. A csapatépítésünkön nem csak lefestjük a bútorokat, hanem tematikus programként különféle titkos szereplői is vannak egy-egy bútorfestő csapatnak. Az elmélyült konfliktusokat hozzuk felszínre, konfliktusháromszöget, szerepeket tudatosítunk és változtatunk a bútorok újjávarázsolása során.
  4. Döntéshozatali folyamatokra, mintákra hívjuk fel a figyelmet és tudatosítjuk ezeket, miközben a kollégák létrehoznak közösen valami újat… Amiről nem mindegy, kié lesz, hogy fog újrahasznosulni, mi történik vele a jövőben.
  5. Az Együttműködési készség fejlesztése két síkon történik a csapatépítőinken. A kollégák 2-3 fős csapatokban dolgoznak, egymásra és egymás ötleteire, véleményére koncentrálva. A közös döntés, hogy milyen színű bútort, milyen technikával készítenek el, mi lehet az előtörténete a bútornak, mi lesz a sorsa – A tréningvezető koordinálásával és technikai oktatásával varázsolják át a bútorokat –  számos készséget, kompetenciát hoz felszínre. Úgy vélem,  informális keretek között mindezek hatékonyabban kerülnek előtérbe, mint formális, munkahelyi körülmények között, vagyis azt tapasztalom a tréningeken, hogy rövidebb idő alatt tárulnak elénk a látens folyamatok.

De miért pont egy bútorfestő tréning hozná meg azt az eredményt, amit egy koncentrált, az adott problémára kihegyezett csapatépítő tréning talán nem hoz meg?

Img 0947A viselkedésünk tudatos része a jéghegy csúcsa, minden, ami alatta van, tudattalanul működik. Ez a gyakorlatban a következők szerint néz ki: Tapasztalom és látom, hogy az automatizált, teljesítendő feladatok közben olyan viselkedési mintákat mozgósítunk, melyek a személyiségünk részei, így nem figyeljük őket. A munkahelyi körülményeink között is számos olyan váratlan helyzet van, melyben kevésbé használt kompetenciákat mozgósítunk. Ilyen új terület a bútorfestés is, mely általában extrém tevékenység, így teljesen új helyzetet, új skilleket, új körülményeket teremt. Vagyis  olyan megoldandó helyzetbe csöppennek a kollégák, mely nem tekinthető általánosnak, vagyis nem oldható meg rutinból. Rutintevékenységek során rendre rutinból oldunk meg feladatokat, viszont a rutin megöli a kreativitást. Mindenki felpezsdül egy ilyen tevékenységtől, ami kihívások elé állítja, látható eredményeket hoz, tapasztalható változást idéz elő. És a bútor újjászületése közben a fent nevezett hatásmehcanizmusok hatványozottan jönnek elő a csapat munkája során. Erre reagálhatunk együttesen, a Vintimage és a vállalat dolgozói.

Egyedi körülményeket teremtünk a csapatépítő tréningeken és a vállalat igényeire és csapatszükségletekre reagálunk a Vintimage programokkal. Ezért nem létezik két egyforma bútorfestő tréning és két egyforma eredmény sem. Mindig “egyénre” szabott koncepció alapján dolgozunk.

Kérdezz tőlünk, találkozz velünk, tervezzük meg együtt a folyamatot, melyben beindíthatjuk a várt csoportdinamikai mechanizmusokat.

Lépj velünk kapcsolatba itt

Kapcsolódó cikkek