Egyéb kategória

Ecset kisokos – Ecsetek lakkokhoz és waxoláshoz

Vintimage.hu_ecsetek_cikk_lakkozas_waxolas_ecset

Korábbi cikkünkben már olvashattatok arról, hogy a vízesbázisú festékekhez és krétafestékekhez milyen ecseteket és miért olyat használunk. Hoztunk egy következő fontos kategóriát: Alapozók és lakkok. Milyen ecsetekkel dolgozz, milyen ecsetvonásokkal, miért ezeket használd? A válaszokat csoportosítva itt találod.

A hobbi festés térhódításában rengeteg információt és – főleg gyönyörűen festett – kész bútorokat láthatsz. Minden hobbista festő elkezdi kiismerni az eszközeit és elkezd használni valamilyen festőszerszám palettát. Ezt a tapasztalati tudást szeretnénk átadni neked cikksorozatunkban, hogy minél egyszerűbb legyen a választás, amikor válogatsz az eszközök között. Több éves “ecsetkezelési” tapasztalatunk okán ezeket a szerszámokat gyűjtöttük össze a webáruházunkban is, hogy minél egyszerűbben elérd őket.

Mi a lakkozásra használt ecset ismérve:

 1. Nem szintetikus, tehát mix sörtéjű, vagyis állati+szintetikus eredetű
 2. Durvább sörtéjű ecset, mint a puha szintetikus ecsetek
 3. A kényelmes kivitelezés miatt legalább 3 cm hosszú
 4. Az érdesebb, keményebb, de nedvszívó sörtéje miatt elég anyagot vesz fel, de nem csöppen róla a cucc.

Mi az alapozó ecset ismérve:

 1. Mix sörtéjű ecset, tehát nem szintetikus sörtéjű
 2. Durvább sörtéjű, de kellemes megérinteni, nem érdes
 3. A kényelmes kivitelezés miatt legalább 3 cm hosszú
 4. Jó nedvszívó képességű, így nem csöppenek el róla az alapozók

Mi a waxoló ecset ismérve:

 1. Általában kúpos kialakítású a sörte
 2. A sörték végei szétválnak, mint a töredezett hajvég, ez eredményezi, hogy a wax, ami egy zsíros-vízes réteg, szépen terüljön a bútorodon
 3. Mix sörtéjű, azaz nem szintetikus
 4. Nem kell egyáltalán elmosnod, ha mindig waxolásra használod. Ha mégis eltávolítanád róla a zsíros réteget, terpentinnel tudod elmosni.

BoszEcset-MIX sörte-laposecset

BőszEcset lakkozó és alapozó ecsetek

Az ecsetek mix sörtéje alkalmas a fentiekben ismertett folyamatokra. Elég puha, hogy sok anyaggal tudj dolgozni, de nem elég puha ahhoz, hogy csöpögjön róla a lakk, vagy az alapozó. Mindkét folyamatra használhatod ezt. Ami fontos: Alapozásra egy ecsetet használj és utána ne használd más munkafolyamatra. Az alapozók nehezen moshatók ki az ecsetből, ezért legyen egy alapozó ecseted, amit mindig erre a folyamta használj.

BöszEcset-mix-körecset-wax-lakk-vintimage

BőszEcset waxolásoz

A mix körecsetek alkalmasak a waxoláshoz, mert a fenti ismérvei megvannak. Vagyis, eléggé sértettek a sörtéi ahhoz, hogy a zsíros-viaszos anyagot csíkmentesen terítsék. Persze, ehhez szükséges egy fantasztikus wax is, ami jól terül, nem foltos és könnyű vele dolgozni. Mi kipróbáltunk kb. 15 féle waxot és az autenticot imádjuk a legjobban, mert olyan, mintha vizet kennél a felületre, ráadásul foltmentesen szárad, másnapra kikeményedik.

BőszEcset-wax-ecset-szaraz-ecset-technika

BőszEcset antikoláshoz és metál waxokhoz

Ez az ecset különösen alkalmas száraz ecset technikához, ami egy antikolási módszer, valamint a metál waxok felkenésére is kiváló. Amennyiben waxoláshoz használod, úgy ne mosd el, használd folyamatosan újra, csak a waxokhoz. Amennyiben száraz ecset antikoláshoz használod, úgy tisztítószerrel elmosható használat után.

A sorozatunk következő részében a megfelelő hengerek kiválsztásában segítünk. A fenti termékeket eléred webáruházunkban. A megfelelő eszközök használatával fantasztikus eredményeket érhetsz el. Fontos, hogy az eszközök fejlesztői hosszú időt töltenek azzal, hogy sikerélménye legyen azoknak is, akik először fognak ecsetet a kezükben, csak a megfelelő szerszámot kell megtalálnod. Ezért fontos, hogy információid legyenek arról, hogy milyen eszközökkel tudsz jól dolgozni.

Ha a krétafestékekhez keresel megfelelő ecsetet, úgy ebben a cikkünkben találod a választ. 🙂 Jó alkotást!